Rosa Rugosa, een unieke winkel in Oldeberkoop trekt klanten uit heel Nederland.

Midden in ons mooie dorp, onder het uithangbord van de Zwaan, huist de bijzondere winkel van Anna en Ingrid Rubingh: Rosa Rugosa. Al voor 2008 liepen de beide zussen met plannen rond om een eigen bedrijf te beginnen, maar toen het prachtige monumentale pand, een oude herberg uit 1700 te huur kwam, kregen alle plannen in een stroomversnelling heldere contouren. Uit deze plannen ontstond een winkel waarvoor de inspiratie uit de hele wereld kwam en 5 jaar later klanten trekt uit heel Nederland:

 

“We wilden een collectie neerzetten die anders is dan in andere winkels. Een unieke winkel zonder alle grote merken, maar juist gericht op kleine merken en bedrijfjes waar we prachtige spullen vinden van over de hele wereld. Mooie robuuste manden van gerecyclede autobanden uit Marokko, kookpotten voor een heerlijk buiten-leven-gevoel, gemaakt door zigeuners uit de Balkan, een prachtig servies uit Vietnam, natuurlijke zeep uit het Midden Oosten en biologische lekkernijen zoals jams en chutneys van landgoed de Mariënwaerdt in de Betuwe, biologische kruidenthee en kruiden van een kwekerij uit de buurt, ambachtelijk gemaakte soepen van de Kleinste Soepfabriek, allemaal biologisch natuurlijk.”

Anna’s opleidingen en ervaring in de beeldende sector en haar grote passie voor fotografie komen haar binnen Rosa Rugosa goed van pas. Anna studeerde modevormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Na haar studie werkte zij vele jaren succesvol als ontwerper en grafisch ontwerper voor veel verschillende kledingmerken zoals O’Neill, Mexx, Tommy Hilfiger, Mc Gregor en V&D. Tijdens haar werk als ontwerper volgde ze tevens een studie fotografie aan de Fotoacademie in Amsterdam. Na een lange tijd als ontwerper te hebben gewerkt en veel gereisd te hebben gooide ze het roer om en verhuisde van Amsterdam naar een boerderijtje in Friesland in de omgeving waar ze was opgegroeid.

Ook Ingrid gooide in 2008 het roer helemaal om. Ingrid werkte jaren met veel plezier als notarieel medewerker op een notariskantoor in Drachten. Door haar interesse in het buitenleven en tuinieren besloot zij om het leven binnen de bebouwde kom in te ruilen voor het buitenleven. Na de verhuizing ontstond ook bij haar het idee om ander werk te zoeken en al brainstormend met haar zus Anna aan de keukentafel ontstond in 2008 Rosa Rugosa.

Waar komt de naam van de winkel, Rosa Rugosa vandaan?

De naam Rosa Rugosa komt van de wilde roos, een goed klinkende naam met een betekenis die goed bij de winkel past met een kleine knipoog naar onze eigen achternaam.

De winkel heeft ook een sterk Scandinavische inslag. Hoe komt dat?

Onze lange zomervakanties die wij vroeger als kind al in Zweden doorbrachten hebben de basis gelegd voor onze liefde voor het prachtige sobere Zweedse antiek. De fantastische oude meubels in onze winkel komen uit de mooie bosrijke en dunbevolkte provincies Värmland, Dalarna en Västra Götaland in Midden Zweden en uit het Hoge Noorden van Zweden.
Prachtige antieke houten keukenbanken, die vroeger ’s avonds uitgeschoven werden en zo als bed werden gebruikt in de warme keuken. Maar ook mooie houten keukenstoelen, uitklaptafeltjes, boerenkeukentafels, mooie oude kastjes en bijzondere kinderbedden, die uitgeschoven kunnen worden en zo dus meegaan met de groei van je kindje. We knappen de meubels op en herstellen de vaak lang weggestopte meubels in hun oude glorie.

De verf, die jullie verkopen is duurzaam en de kleuren doen me ook vaak aan Zweden denken. Kun je iets over deze verf vertellen.

ECO verf is in de afgelopen jaren een steeds belangrijker rol gaan innemen in ons assortiment. In eerste instantie waren we een aantal jaar geleden op zoek naar een traditioneel Zweedse verf om onze antieke Zweedse meubels mee te restaureren en zo kwamen we in aanraking met prachtige traditionele en natuurvriendelijke verven uit Scandinavië. En niet alleen wij werden enthousiast, al snel kregen we meer en meer vragen van klanten over deze mooie verven. De vraag werd zo groot dat wij in 2013 een speciale webwinkel ontwierpen voor die bijzondere en helemaal natuurvriendelijke verven, www.purepaint.nl
En nog steeds ontdekken steeds meer mensen dat deze ECO-verven fantastisch zijn om je huis, zowel binnen als buiten, mee te schilderen en dat écht milieuvriendelijk schilderen helemaal niet moeilijk is!
Het uitgangspunt van onze winkel is het samenstellen van een collectie die voelt alsof je thuis bent. Onze visie over interieur en je leefomgeving is dat juist je thuis iets heel persoonlijks is wat met je mee groeit, een verzameling van spullen die jou weerspiegelen en niet zozeer een modebeeld zijn, maar persoonlijk en tijdloos. Duurzaamheid en traditie zijn belangrijk in onze keuzes, net zoals we proberen zo maatschappelijk en sociaal mogelijk te ondernemen en bij bedrijven in te kopen die duurzaamheid ook hoog in het vaandel hebben. En juist de combinatie van oud en nieuw, binnen en buiten en de toevoeging van die bijzondere Scandinavische verven maakt onze winkel eigen en bijzonder.

Waar komen jullie klanten vandaan?

Onze klanten komen uit heel Nederland. Over het algemeen eerst via onze webwinkels. Steeds meer mensen winkelen online, of het nu gaat om meubels, artikelen voor het buiten koken of verf; een webwinkel vinden de meeste van onze klanten gewoon erg gemakkelijk. Heb je vragen dan mail of bel je en zo kun je, ook al woon je in Maastricht, toch in onze winkel bijvoorbeeld die bijzondere Zweedse keukenbank kopen, of de verf om je huis mee te schilderen, of dat ene unieke oude Zweedse voddenkleed, of nog net even voor een mooi weekend een buitenkookpan.
Sommigen van onze klanten komen naar de winkel omdat ze, soms zelfs nadat ze al heel lang klant zijn, de winkel eens in het echt willen zien. Ze maken er dan vaak een leuk dagje uit van of zelfs een weekendje weg. Of iemand wil toch graag dat ene meubel eerst in het echt zien of kan niet kiezen, dan is het fijn dat er ook een stenen winkel is waar je naar toe kunt gaan, ook al is het vaak wel even rijden voor de meeste mensen.
De zomer is een fijne levendige tijd in Oldeberkoop en dé tijd dat mensen er voor kiezen om eens naar dat mooie oude dorp te komen. Mensen trekken naar Oldeberkoop tijdens de Open Stal-periode natuurlijk, maar ook de streekmarkten en de jaarlijkse fair trekken vaak een gezellig aantal mensen en brengen het rustige dorp tot leven. Ook veel van onze klanten kiezen er juist in die periode voor om eens naar de winkel te komen en in de zomer organiseren wij dan ook als extraatje een eigen zomerexpositie in een speciale ruimte achter in de winkel met kunst en fotografie-werk wat aansluit op onze winkel. Dit jaar organiseerden wij onze zomerexpositie alweer voor de derde keer en we kregen erg veel leuke en zeer enthousiaste reacties. Dat is natuurlijk leuk, want dat motiveert om dergelijke dingen verder te ontwikkelen en zo onze toch al bijzondere winkel nog bijzonderder en nog meer eigen te maken.
Ingrid is binnen Rosa Rugosa het gezicht in de winkel en het aanspreekpunt voor klanten, werk dat ze met veel plezier doet. Naast haar werk voor Rosa Rugosa werkt Anna ook als fotograaf.

Rosa Rugosa
Oosterwoldseweg 12
8421 PA OldeberkoopEmail: info@rosarugosa.nl
Website: www.rosarugosa.nl | www.purepaint.nl
Openingstijden winkel:
vrijdag: 13:00-18:00
zaterdag: 10:00-17:00

Tekst: Mara Eijsbouts.

4seizoenenAttractief